„Dobry” i „zły” cholesterol


  Cholesterol to związek należący do grupy steroli. Wytwarzany jest na zasadzie syntezy w organizmach ludzkich, zwierzęcych, a także roślinnych. Do tej pory uznawano go za przyczynę miażdżycy. Jednak dany temat nie jest tak jednoznaczny.
  Wyróżniamy cholesterol egzogenny i endogenny. Cholesterol egzogenny to cholesterol dostarczany do organizmu wraz z pokarmem. W ciągu doby spożywamy około 250-500 mg. Cholesterol endogenny wytwarzany jest za pomocą syntezy przede wszystkim w wątrobie, ale poza tym produkowane jest również w skórze oraz jelitach. Jego ilość wynosi około 1500 mg/dobę. Wyróżnia się głównie dwie frakcje cholesterolu: - LDL („zły cholesterol”, odnotowano negatywny wpływ na chorobę niedokrwienną serca) - HDL („dobry cholesterol”, pozytywnie wpływa na chorobę niedokrwienną serca) „Zły” cholesterol LDL m.in. osadza się na ściankach naczyń tworząc tzw. blaszkę miażdżycową, zamykając w ten sposób światło tętnicy. W konsekwencji dochodzi do zawału serca, udaru mózgu lub zatorów kończyn. Dobry cholesterol HDL ma działanie przeciwne, między innymi obniża on poziom LDL. Zmniejszając w ten sposób także ryzyko miażdżycy. Chociażby ze względu na powyższe widzimy, że cholesterol jest jednak potrzebny naszemu organizmowi, gdyż nie do końca jest on zły. Dzienna dawka cholesterolu ogółem nie powinna przekraczać 300 mg, ale nie należy całkowicie go eliminować gdyż stanowi także niezbędny budulec wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych. Jak najbardziej należy go spożywać tylko, że w odpowiedniej ilości. Warto wspomnieć, iż korzystnie na poziom cholesterolu w organizmie człowieka wpływają mleko i produkty mleczarskie, szczególnie zalecane są te o niskiej zawartości tłuszczu. O ich prozdrowotnych właściwościach dokładniej wspomniano w artykule Mleko i jego przetwory a miażdżyca.