Skład mleka a wartość żywieniowa


  Mleko jest jednym z najbardziej wartościowych produktów obecnych na rynku spożywczym. Dostarcza ono organizmowi człowieka składników odżywczych potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, które jest niezbędne do wzrostu i rozwoju wszystkich komórek występujących w naszym organizmie. Ponadto stanowi także źródło tłuszczu i węglowodanów. W skład mleka wchodzi również wiele składników mineralnych oraz witamin. Wśród składników mineralnych wyróżnia się makro- i mikro- elementy. Do najważniejszych makroelementów występujących w mleku zaliczamy: wapń, fosfor, potas, sód, chlor oraz magnez. Wśród witamin obecnych w tym produkcie wyróżniamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A1, D3, E oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2 i C.
  Reasumując śmiało możemy stwierdzić na podstawie powyższego i wielu innych źródeł, iż mleko to najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura.