Mleko i jego przetwory a miażdżyca


  Miażdżyca to choroba przewlekła. Związana jest ze zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi w wewnętrznej i środkowej błonie tętnic. Powyższe zmiany prowadzą do odkładanie się złogów tłuszczowych, które następnie ulegają zwapnieniu i zwężają światło naczyń. Powoduje to między innymi chorobę niedokrwienną serca, a w konsekwencji zawał serca oraz udar mózgu. Za przyczynę miażdżycy uznano cholesterol, ale wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu: LDL i HDL. LDL to tak zwany „zły cholesterol” powodujący powyżej wspomniane schorzenia, natomiast HDL określany jest mianem „dobrego cholesterolu”, gdyż ma wprost przeciwne działanie niż LDL.
  Na podstawie wieloletnich badań uznano, iż tłuszcz mlekowy posiada wiele bioaktywnych składników, którym to właśnie między innymi zawdzięcza się działanie antymiażdżycowe. Wśród nich wyróżniono: fosfolipidy, kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas oleinowy, l-tokoferol, koenzym Q10 oraz witaminę A i D3. Ich działanie polega przede wszystkim na intensyfikacji procesu przemian cholesterolu, redukcji poziomu LDL oraz wzroście poziomu HDL. Ponadto stwierdzono, iż mleczne produkty fermentowane obniżają także poziom cholesterolu ze względy na obecną w nich mikroflorę.