Produkty mleczarskie w walce z otyłością


  Otyłość to stan nadmiernego otłuszczenie ciała, sprzyjający zagrożeniu zdrowia, w wyniku którego zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób układy krwionośnego oraz układu kostnego. Za przyczynę otyłości ogólnie uznaje się zbyt dużą podaż energii oraz zbyt małą aktywność fizyczną. Jednak obecnie wśród jej przyczyn wyróżnia się także: żywność wygodną oraz fast-food, syrop glukozowo-fruktozowy, cukry proste i sztuczne trans izomery.
  Wiele badaczy twierdzi, iż skuteczną bronią przeciw otyłości może być jedynie działanie dwupłaszczyznowe. Jest nim prawidłowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną. W wskazanym procesie istotną rolę odgrywa również mleko i jego przetwory. Posiadają one właściwości sprzyjające odchudzaniu, między innymi ze względu na zawarty w nich wapń. Wpływa on istotnie na metabolizm, ogranicza tworzenie się kwasów tłuszczowych, aktywuje rozkład tłuszczu oraz przyśpiesza usuwanie z komórek tłuszczowych nadmiaru trójglicerydów. Ponadto również występujący w mleku kwas linolowy (CLA) ma także duże znaczenia w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Wpływa on na działanie enzymów, które odpowiadają za gromadzenie tłuszczów w organizmie człowieka, przyśpiesza spalanie tłuszczu oraz hamuje jego powstawanie.
  Ze względu na powyższe uznano, że mleko i produkty mleczne odgrywają ważną rolę w przeciwdziałaniu otyłości. Szczególnie zalecane jest spożywanie chudych serów, mleka, jogurtów oraz kefirów.