Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na kruchości i łamliwości kości, następującej w wyniku zmniejszenia jej masy oraz gęstości. Objawia się u 14% mężczyzn oraz 40% kobiet powyżej 50-tego roku życia. W konsekwencji dane schorzenie prowadzi do bólu, złamań oraz zniekształceń kości. Można jednak mu zapobiegać. Istotne znaczenie w powyższym ma przede wszystkim wapń oraz witamina D. Wapń stanowi główny składnik budujący zęby i kości. Najlepszym i wręcz niezastąpionym jego źródłem są: mleko, mleczne napoje fermentowane oraz sery. Niezbędna rola tych produktów wynika zarówno z dużej zawartości w nich wapnia jak i jego wysokiej biodostępności, uwarunkowanej stosunkiem wapnia do fosforu (1:1), obecnością laktozy oraz witaminy D w mleku. Spożycie zaledwie 0,5 litra mleka (2 pełne szklanki) dostarcza 600 mg wapnia, co pokrywa około 70% dziennego zapotrzebowanie na ten składnik. 10 dag żółtego sera dostarcza 800-1000 mg Ca – ok. 100% zapotrzebowania (sery żółte zawierają średnio 10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe).

Niestety zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn odnotowuje się niedostateczne spożycie wapnia, które nieoderwalnie wiąże się z zwiększonym ryzykiem występowania osteoporozy. Regularne spożywanie mleka i jego przetworów w znaczącym stopniu zwiększa gęstość i masę kości, w wyniku czego zmniejsza się prawdopodobieństwo ich złamań.