Syrop fruktozowo-glukozowy

Syrop fruktozowo-glukozowy (syrop glukozowy) to składnik stosowany bardzo często jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Zawarta w nim fruktoza jest niemal dwukrotnie słodsza niż cukier, w związku z tym syrop dodawany jest do produktu w mniejszej ilości. W konsekwencji ma niższą kaloryczność, a jego użycie stanowi niższe koszty dla zakładu niż stosowanie cukru. 

Fruktozę w ostatnim czasie najczęściej stosuje się do produktów typu light, osiągając w ten sposób dosyć łatwo niską kaloryczność i słodki smak. Niestety mała ilość kalorii zawarta w tych produktach przy pomocy syropu fruktozowo-glukozowego nie koniecznie ułatwia odchudzanie. Z fruktozy zawartej w syropie wytwarzane są trójglicerydy, a z nich powstaje tkanka tłuszczowa. Ponadto hamuje także wytwarzanie energii. Obecnie dany składnik możemy spotkać także m.in. w wielu produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień tj.: pieczywie, sokach, napojach, słodyczach, lodach, przetworach owocowych, a także w serkach i jogurtach. 

Jednak do wszystkiego należy podchodzić z dystansem. Spożywanie sporadyczne produktów zawierających syrop fruktozowo-glukozowy nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale systematyczna konsumpcja tych produktów powoduje zwiększenie apetytu oraz może przyczynić się do insulinooporności, cukrzycy oraz otyłości.