Mleko i jego przetwory a miażdżyca

Miażdżyca to choroba przewlekła. Związana jest ze zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi w wewnętrznej i środkowej błonie tętnic. Powyższe zmiany prowadzą do odkładanie się złogów tłuszczowych, które następnie ulegają zwapnieniu i zwężają światło naczyń.

„Dobry” i „zły” cholesterol

Cholesterol to związek należący do grupy steroli. Wytwarzany jest na zasadzie syntezy w organizmach ludzkich, zwierzęcych, a także roślinnych. Do tej pory uznawano go za przyczynę miażdżycy. Jednak dany temat nie jest tak jednoznaczny.

Syrop fruktozowo-glukozowy

Syrop fruktozowo-glukozowy (syrop glukozowy) to składnik stosowany bardzo często jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Zawarta w nim fruktoza jest niemal dwukrotnie słodsza niż cukier, w związku z tym syrop dodawany jest do produktu w mniejszej ilości. W konsekwencji ma niższą kaloryczność, a jego użycie stanowi niższe koszty dla zakładu niż stosowanie cukru.